O FESTIVALUPočetak ETNOFILm festivala 2009. godine vezan je uz okret Etnografskog muzeja Istre prema filmskim metodama muzejskog dokumentiranja nematerijalne baštine. Međutim, festival rođen takvim filmskim okretom nastavio je samostalan život, ne više nužno vezan uz nematerijalnu baštinu i dokumentaciju u užem smislu, već otvoren prema suvremenosti, širokom spektru tema, etnografiji svakodnevnice, socijalno angažiranim temama te općenito kritičkom propitivanju globalnih i lokalnih kulturnih fenomena.

Filmovi koji po izboru festivalske selektorice čine međunarodni natjecateljski program, podijeljeni su u četiri kategorije: u prvoj su filmovi čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi, u drugoj filmovi čiji autori nisu etnolozi/antropolozi, zatim filmovi televizijske produkcije te studentski radovi. U svakoj od kategorija bira se pobjednički film, a o njegovom izboru odlučuje festivalski stručni žiri.

ETNOFILm festival je platforma promocije etnografskog filma, a način kategorizacije filmova natjecateljskog programa upućuje na njenu višestrukost. S jedne se strane potiče produkcija etnografskog filma u usko disciplinarnom smislu te riječi, dakle filmova čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi, a s druge se strane afirmiraju i izvandisciplinarni  dokumentarni filmovi te heterogenost pristupa etnografiji.